Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Choucroute, reteta si modul de pregatire

Posted on | martie 4, 2013 | No Comments

Choucroute cu specialitati din carneChoucroute este pregătit cu vin alb, condimente şi ierburi aromatice (chimen, ienupăr, foi de dafin) şi servit apoi împreună cu cele mai gustoase specialităţi alsaciene (cârnaţi, şunculiţă afumată) şi cartofi. Ingredientul său principal este varza acră.

Iată o specialitate emblemă a unei bucătării de tradiţie ţărănească, cu influenţe din Germania şi Europa de Est. În trecut, familiile alsaciene îşi murau singure varza cu sare şi condimente şi o păstrau în butoaie de lemn. Cu aromele sale generoase şi savuroase, choucroute este un preparat tipic care se degustă peste tot în Alsacia, deseori împreună cu o bere din regiune sau un vin alb sec, cu gust fructat şi delicat, care rămâne mult timp în gură, cum este Riesling-ul.

Rămânând pe aceiaşi combinaţie de varză cu note afumate, vă puteţi delecta şi cu versiunea suculentă de choucroute cu peşte, eglefin afumat, dar şi somon, peşte undiţar, scoici, creveţi, toate îmbrăcate într-un sos cremos cu ceapă eşalotă şi vin alb.

Pregătire: 25 min – Gătire: 1 oră şi 45 de minute

Choucroute – ingrediente pentru 4 persoane

• 1 kg de choucroute (varză acră tocată)

• 2 pulpe de porc

• 500 gr de pastramă de porc

• 500 gr de şunculiţă ţărănească

• 2 cârnaţi afumaţi

• 4 crenvurşti

• 500 gr de cartofi

• 1 ceapă

• 25 cl de Riesling

• 10 cl de apă în care aţi dizolvat un cub de pui (sau zeamă de pui făcută în casă)

• 100 gr de untură

• sare şi piper

 

Choucroute, modul de preparare:

1. Tăiaţi ceapa mărunt şi prăjiţi-o în untură.

2. Spălaţi varza de mai multe ori.

3. Turnaţi vinul şi zeama de pui în cratiţă, adăugaţi pulpele, pastrama şi şunculiţa ţărănească. Aşezaţi deasupra varza acră, scursă bine. Asezonaţi şi lăsaţi pe foc mic timp de 1 oră şi jumătate.

4. Fierbeţi cartofii.

5. Adăugaţi cârnaţii (pe care i-aţi înţepat înainte cu vârful unui cuţit) peste varză. Lăsaţi pe foc încă aproximativ 15 minute, până se încălzesc cârnaţii.

6. Aşezaţi preparatul pe farfuria de prezentare, punând sortimentele de carne peste varza acră.

 

Recomandare vin pentru „Choucroute: vin alb din Alsacia (Riesling, Sylvaner)

S-ar putea să-ţi placă şi aceste reţete gastronomice:
Secretele lui Hugo Desnoyer (2) - Cât de importantă este grăsimea?
REŢETĂ: Rulori de morcovi umplute cu Emmentaler
Rulouri de ardei cu ton şi brânză feta
Bouillabaisse – supă de peşte
Quiche lorraine, reţeta si modul de preparare
Reţetă: Salată de ton cu maioneză

Comentarii si adaugiri

- despre retete:

Comments

Leave a Reply





  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie