Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Confit de canard – raţă conservată în grăsime

Confit de canard - rata conservata in grasime cu garnituraConfit de canard, această specialitate, foarte în vogă în sud-vestul Franţei, ne arată una dintre cele mai vechi şi savuroase metode de conservare: bucăţelele raţă sunt întâi prăjite în untură de gâscă sau raţă şi apoi conservate. Şi alte produse, cum ar fi carnea de iepure, de gâscă sau de bibilică, pot beneficia de acest „tratament”.

Dincolo de latura sa practică, gastronomii sunt cuceriţi mai ales de atuurile gustative ale acestei tehnici: alimentele gătite şi apoi conservate în grăsime capătă o savoare extraordinară. Veţi regăsi aceste miresme îmbietoare în celebrul cassoulet – mâncare de fasole boabe cu carne de porc şi cârnaţi, originară şi ea din aceeaşi regiune.

Confit-ul se savurează şi după moda bască („à la basquaise”), cu hribi sau după moda de la Sarlat „à la sarladaise”, cu cartofi prăjiţi în untură. Îl veţi regăsi şi într-o specialitate denumită „garbure”, un fel de tocană din Gasconia. Cât despre vinuri, un vin roşu din sud-vest, mai zvelt şi mai fructat cum este Madiran, se va potrivi de minune păstrând parfumul regional.

Pregătire: 25 de minute – Gătire: 20-30 de minute – se lasă în repaus: minim 6 ore

Confit de canard – ingredientele pentru 6 – 8 persoane

• 6 – 8 pulpe de raţă conservate în grăsime (confit de canard )

Garnitură:

• 1kg de fasole boabe

• 150g de şunculiţă afumată

• 2 cepe mari

• 3 căţei de usturoi

• 4 roşii bine coapte

• 3 morcovi

• Câteva rămurele de cimbru

• Sare şi piper proaspăt măcinate

 

Confit de canard” cu fasole, modul de preparare in 3 pasi simpli

1. Lăsaţi fasolea la înmuiat câteva ore (sau cu o zi înainte), apoi fierbeţi-o în apă, la foc mic, timp de aprox. 50 de minute. Adaptaţi timpul de Rata conservata in grasime cu fasolefierbere dacă este nevoie şi păstraţi zeama.

2. Curăţaţi usturoiul şi ceapa şi tocaţi-le mărunt. Deschideţi conservele de confit, scoateţi pulpele, iar untura îndepărtată puneţi-o într-o tigaie încăpătoare. Prăjiţi uşor în această tigaie usturoiul, ceapa şi şunculiţa, lăsaţi grăsimea să se topească un pic înainte să adăugaţi fasolea fiartă, roşiile tăiate cubuleţe, cimbrul şi morcovii tăiaţi rondele.

3. Peste toate acestea turnaţi câteva polonice din zeama în care a fiert fasolea apoi lăsaţi la foc mic. Între timp, dezosaţi pulpele de raţă şi adăugaţi carnea în tigaia cu fasole ca să se încălzească treptat. Presăraţi puţin pesmet şi puneţi totul pe o tavă la gratinat în cuptor câteva minute.

Recomandare vin pentru preparatul culinar „Confit de canard: un vin roşu din sud-vest care să păstreze parfumul regional; alegeţi un sortiment mai degrabă zvelt şi fructat, cum este Madiran.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste reţete gastronomice:
Secretele lui Hugo Desnoyer (2) - Cât de importantă este grăsimea?
Salată cu somon şi mărar
Franţa recâştigă Bocuse d’Or 2013
Quiche lorraine, reţeta si modul de preparare
Gâteau éponge (pandişpan cu textură de burete)
Institutul Francez va găzdui Sărbătoarea gastronomiei

Comentarii si adaugiri

- despre retete:

Comentarii si adaugiri

Lasa un comentariu






Alte retete pe gastronomie.rfi.ro

  • Ardei cu mozzarella
    Modul de pregătire al preparatului culinar: ardei cu mozzarella. Pregătire: 15minute. Gătire: 10 ...
  • Cougnou cu pepite de ciocolată
    Reteata si modul de preparare al reţetei cougnou cu pepite de ciocolată. (mai mult…)
  • Tartă cu praz şi Brie
    Tartă cu praz şi Brie, reţeta si modul de preparare. Timp de pregătire al tartei cu praz: 30 de ...
  • Andive prăjite
    Astăzi vă propunem o reţetă uşoară, exotică, gustoasă şi sănătoasă: Andive prăjite. Mo...
  • Un blog

    RFI Romania
  • Introdu adresa ta de e-mail pentru a te abona la acest blog și pentru a primi retete noi prin e-mail.

  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie