Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Moules frites – midii cu cartofi prăjiţi

Posted on | martie 18, 2013 | No Comments

midii - scoica desfacutaDouă delicii regionale se reunesc în această specialitate deosebit de populară în nord, dar şi în restul Franţei: midii cu cartofi prăjiţi aurii şi crocanţi (Moules frites), alături de o bere rece sau un Pinot blanc din Alsacia.

Cartofii prăjiţi sunt o adevărată „instituţie” în bucătăria din nord, se pregătesc şi se degustă în nişte gherete tipice, aşa-numitele „baraques à frites”. Midiile sunt nişte scoici mici foarte gustoase care provin din Marea Mânecii sau a Nordului, dar veţi regăsi alte specii şi pe celelalte coaste ale litoralului francez, de degustat în multiple şi delicioase reţete. Printre care şi celebrele „moules marinières”.

Midiile sunt mai întâi curăţate cu grijă, cu ajutorul unei perii, în apă. Apoi se pun într-o cratiţă, într-un sos pe bază de ceapă eşalotă, uşor prăjită în unt, la care se adaugă pătrunjel şi vin alb şi se lasă să se deschidă bine, la foc puternic.

Pregătire: 25 de minute – Gătire midii cu cartofi prăjiţi: 10 minute

Midii cu cartofi prăjiţi, ingrediente pentru 6 – 8 persoane

• 1kg de cartofi prăjiţi, făcuţi în casă dacă este posibil

Pentru reţeta de „moules marinières”:

• 3 kg de midii

• 70g de unt

• 3 cepe eşalotă

• 2 cepe galbene

• 2 căţei de usturoi

• 2 rămurele de cimbru

• 1 ramură de ţelină (nu rădăcina)

• 40 cl de vin alb

• 1 legătură bogată de pătrunjel

• Sare şi piper proaspăt măcinate

Moules frites (midii cu cartofi prăjiţi), modul de preparare in 3 pasi simpli

1. Curăţaţi midiile frecându-le cu grijă şi apoi clătiţi-le în apă. Nu păstraţi decât soicile care sunt închise şi aruncaţi-le pe cele întredeschise sau sparte.

2. Curăţaţi cepele eşalotă, usturoiul, ceapa galbenă şi tocaţi-le mărunt. Tăiaţi ţelina, tocaţi pătrunjelul. Topiţi untul într-o cratiţă încăpătoare în care să intre toate scoicile. Adăugaţi cepele eşalotă, usturoiul, ceapa galbenă şi cimbrul şi lăsaţi-le să se călească 2 – 3 minute. Turnaţi vinul alb, adăugaţi ţelina, presăraţi sare şi piper şi lăsaţi la fiert 5 minute.

3. Acum adăugaţi scoicile, amestecaţi bine, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi pe foc până se deschid midiile. Presăraţi pătrunjel şi amestecaţi bine. Serviţi imediat împreună cu cartofii prăjiţi şi calzi.

Midii cu cartofi prăjiţi, sugestie pentru servirea la masă: nu uitaţi să puneţi pe masă nişte castroane mari în care să puteţi aduna cochiliile goale, precum şi nişte castronele individuale umplute cu apă călduţă cu lămâie în care să vă puteţi spăla mâinile.

Recomandare vinuri pentru midiile cu cartofi prăjiţi (Moules frites): o bere blondă făcută de călugări, locală bineînţeles şi servită foarte rece sau un vin Pinot blanc din Alsacia.

Midii cu cartofi prajiti inainte de servire.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste reţete gastronomice:
REŢETĂ: Chili con carne
Pere fierte în vin roşu
Tartă cu praz şi Brie
Fondue savoyarde
Ouă en cocotte
Confit de canard - raţă conservată în grăsime

Comentarii si adaugiri

- despre retete:

Comments

Leave a Reply





  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie