Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Quiche lorraine, reţeta si modul de preparare

Posted on | martie 8, 2013 | 1 Comment

Tarta Quiche lorraineOriginară dintr-o provincie recunoscută pentru produsele sale de patiserie, tarta Quiche lorraine combină într-un mod delicios texturi crocante şi cremoase. Se foloseşte un aluat bun de tartă care se acoperă cu bucăţele de şunculiţă, cu brânză rasă şi ouă bătute cu smântână şi asezonate cu sare, piper şi nucşoară.

Se lasă să se coacă la cuptor şi se serveşte caldă, deseori însoţită de o salată. „Quiche lorraine”  a devenit un fel de mâncare clasică în bucătăria franceză care  se degustă cu un Pinot Blanc din Alsacia, proaspăt şi vioi sau cu un vin roşu fructat.

Succesul acestei reţete simple şi economice vine şi din numeroasele variaţiuni posibile: somon şi curry, şuncă şi brânză gruyère, praz şi brânză roquefort, legume şi pesto… Este o bază excelentă care se adaptează cu plăcere, în funcţie de gusturi, regiuni şi anotimpuri. O varietate infinită de culori şi de gusturi, cu un vin potrivit cu garnitura aleasă.

Pregătire: 15 minute – Gătire: 20-30 minute

Quiche lorraine – ingrediente pentru 6 – 8 persoane

• 1 rulou de aluat de tartă

Garnitură:

• 230g de şunculiţă cu grăsime afumată

• 160g de brînză tip gruyère sau comté rasă

Partea cremoasă:

• 25 cl de lapte

• 40 cl de smântână

• 3 ouă întregi

• 2 gălbenuşuri în plus

• Nucşoară rasă

• Sare şi piper măcinate

 

1. Prăjiţi în tigaie şunculiţa la foc puternic (3 minute aprox.), apoi scurgeţi-i grăsimea pe o hârtie absorbantă.

2. Preîncălziţi cuptorul la 200°C (termostat 6-7). Aşezaţi aluatul într-o formă de tară şi aranjaţi marginile. Înţepaţi cu o furculiţă pe fund, în mai multe locuri, pentru a evita umflarea aluatului.

3. Spargeţi ouăle într-un castron, completaţi cu smântâna şi laptele. Bateţi bine totul pentru a obţine un amestec spumos, apoi asezonaţi după gust cu sare, piper şi nucşoară proaspă rasă.

4. Repartizaţi şunculiţa şi jumătate din brânză pe fundul tartei. Adăugaţi amestecul de ouă şi presăraţi restul brânzei deasupra. Puneţi forma în cuptor timp de aproximativ 25 de minute. Supravegheaţi coacerea: când tarta este aurie, înţepaţi-o cu vârful unui cuţit pentru a verifica întărirea părţii cremoase. Scoateţi tarta din cuptor şi degustaţi-o caldă sau rece.

Idei de garnituri pentru tarta Quiche lorraine: o salată verde cu un sos vinaigrette uşor parfumat cu miere şi chimen.

Recomandare vin pentru „Quiche lorraine: un vin alb sec de Alsacia, uşor şi proaspăt (Pinot Blanc, Riesling) sau un vin roşu fructat din Loire (Menetou-Salon, Bourgueil)

Tarta Quiche lorraine

S-ar putea să-ţi placă şi aceste reţete gastronomice:
Sandvişuri pirat
Churros cu cremă de ciocolată
Andive prăjite
Tartă cu praz şi Brie
Gâteau éponge (pandişpan cu textură de burete)
Scoici Saint-Jacques cu coriandru şi sos pesto

Comentarii si adaugiri

- despre retete:

Comments

One Response to “Quiche lorraine, reţeta si modul de preparare”

  1. Andrea
    aprilie 14th, 2013 @ 6:37 am

    I would like to say this, too – my husband mnneioetd that the waiter was mad he had to speak English to us… but my husband ordered everything in French (ok, it’s been a few years since he took French in school, but he can do menu French) so there was no need for this waiter to say – as loudly as possible – ” seems like I have to talk English to everyone now”. Cmon. We dub our movies in French for you. Anyway, begrudgingly, the food was amazing. The poulet was slightly sweet and with a crisp sear. The tartar was a wonderful texture and cut, like on tuna poke, but more firm. Yes, I would go back, accept the rudeness, and eat another wonderful meal.

Leave a Reply





  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie