Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Supă de ceapă cu crutoane

Posted on | ianuarie 7, 2016 | 1 Comment

Supă de ceapă acoperita cu cascaval topit intr-un vas de lutSupa de ceapă este una din delicatesele pe care ni le oferă bucătăria franceză. Simplu de făcut, este un fel de mâncare deosebit, rafinat si savuros.

Supă de ceapă, timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 60 minute

Supă de ceapă cu crutoane, ingrediente pentru 4 persoane

Ingrediente:

  • 600 gr. ceapă albă
  • 3 lingurite de zahăr
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură de suc de lămâie filtrat
  • 100 g caşcaval ras Le Gruyère sau Emmental -> celebra brânză cu găuri:)
  • 8 felii de pâine – tip baghetă
  • 2 linguri ulei de măsline extra virgin
  • un praf de sare
  • boabe de piper negru

Ingrediente pentru supă :

  • 4 cartofi medii
  • 3 morcovi medii
  • 2 bucăţi medii  de păstârnac
  • 2 cepe medii
  • 1 ţelină micuţă

Modul de preparare al supei:

Legumele se curată, se spală şi se pun într-o oală cu apă rece, în 3 – 4 litri de apă peste care se presară un praf de sare. Legumele pentru supă se pun la fiert, la foc mediu, timp de 30 minute. Supa este gata când furculiţa pătrunde cu uşurinţă în bucăţelele de cartofi sau morcovi, fără ca acestea să se sfărâme. Legumele nu se fierb ca pentru un piure pentru a  fi folosite ca o garnitură la o friptură, un grătar de peşte sau alături de un şniţel de soia –  se încearcă păstrarea aspectului estetic.

Supă de ceapă cu crutoane, mod de pregătire:

1. Se curăță ceapa și se taie în felii subțiri (taie ceapa în două, pe lungime, apoi tai-o în felii, apoi taie feliile în două) . Se încinge uleiul într-o tigaie înaltă și se căleşte la foc mic aproximativ 25 minute, până când se înmoaie, dar cu atenţie să nu se ardă, apoi se adaugă zahăr, sare, piperul proaspăt măcinat. Se continuă călirea cepei timp de 10 minute, până când căpătă o culoare maro-auriu frumoasă.
2. Se adăugă supa fierbinte și se fierbe timp de aproximativ 10 minute, apoi se adaugă căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi. Se condimentează cu sare și piper și se aromatizează cu suc de lămâie.
3. Feliile de baghetă se prăjesc sub grill timp de câteva minute, până se îngălbenesc.
4. Supa de ceapă se împarte în boluri individuale, potrivite pentru pus în cuptor,  se înmoaie pâinea prăjită şi se presară caşcaval ras.
Se pun in cuptor timp de 5 minute și de îndată ce brânza s-a topit, se serveşte imediat.

Se asezonează cu piper proaspăt măcinat sau pătrunjel.
Delicioasa supă de ceapă se poate servi cu un Pinot Nero, un vin cu arome de fructe, cu note speciale de lemn și piele.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste reţete gastronomice:
Franţa recâştigă Bocuse d’Or 2013
Filé de porc cu ardei
Salată de paste cu legume
Supă de salată verde cu perişoare de pui
Gratin de andive cu creveţi
Trofeu european pentru sculptură în zahăr

Comentarii si adaugiri

- despre retete:

Comments

One Response to “Supă de ceapă cu crutoane”

  1. Mobila Kalithea
    mai 10th, 2013 @ 10:46 am

    Nu-mi place supa dar articolul asta, si mai ales poza, mi-au facut pofta 😀

Leave a Reply





  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie