Această specialitate celebră, aurie şi crocantă, s-a născut într-o cafenea pariziantă la începutul secolului al XIX-lea. Servit ca antreu sau fel principal la un prânz rapid, acest sandviş este reţeta tipică a braseriilor şi bistrourilor franceze.
Croque monsieur este format din două felii de pâine albă unse cu unt, acoperite cu brânză gruyère şi cu şuncă, frumos rumenite apoi sub grătar sau în tigaie. Un „croque” îmbrăcat în sos bechamel, apoi gratinat şi servit cu o salată, un „croque madame” cu un ou ochi deasupra… Tot atâtea mici plăceri gurmande şi crocante, de degustat de exemplu cu un vin rosé din regiunea Loirei, uşor şi rece.
De-a lungul anilor au apărut variaţiuni delicioase pe tema croque monsieur, diversificând tipurile de pâine folosite (pâine de ţară, cu seminţe) dar şi ingredientele din reţeta tradiţională: şunca poate fi crudă şi uscată sau înlocuită cu pui sau somon fumé, iar ca brânză se poate servi şi cu comté sau mimolette.
Preparare Croque monsieur: 20 de minute – Gătire: 15 minute
Croque monsieur, ingrediente pentru 6 persoane
- 12 felii de pâine albă
- 3 felii mari de şuncă feliată
- 12 felii de brînză gruyère sau Comté
- 100g de gruyère sau Comté ras
Bechamel :
- 20 cl de lapte semidegresat
- 15g de făină
- 15g de unt
- Sare şi piper
- Nucşoară rasă
1. Topiţi untul într-o cratiţă la foc mediu. Adăugaţi toată făina într-o singură mişcare şi amestecaţi timp de aproximativ 2 minute, cu ajutorul unui tel sau al unei linguri de lemn. Turnaţi apoi laptele, încetul cu încetul, continuând să amestecaţi până când preparatul capătă un aspect perfect cremos. Luaţi de pe foc şi asezonaţi după gust cu sare, piper şi puţină nucşoară.
2. Preîncălziţi cuptorul la 200°C (termostat 6-7). Tăiaţi feliile de şuncă după mărimea feliilor de pâine. Aşezaţi jumătate din feliile de pâine, una lângă alta, pe o tavă suficient de mare (şi care merge în cuptor). Pe fiecare, ungeţi un pic de sos bechamel, peste care puneţi o felie de brânză, una de şuncă şi apoi din nou una de brânză. Acoperiţi cu feliile de pâine rămase.
3. Acoperiţi partea de deasupra a sandvişurilor “croque monsieur” cu restul de sos bechamel şi presăraţi brânza rasă. Puneţi la cuptor şi lăsaţi aproximativ 10 minute. Când sunt aurii şi crocante, scoateţi-le din cuptor şi delectaţi-vă.
Idei de garnituri pentru croque monsieur: o salată de tip rucola, asezonată cu ulei de măsline şi oţet balsamic
Recomandare vin: un vin rosé din regiunea Loirei, mai degrabă uşor şi bine răcit.