Gâteau éponge. Povestea acestui desert ne poartă la munte şi mai precis în Alpi: se pare că este unul din moştenitorii prăjiturii de Savoia, tot un fel de pandişpan care se păstrează foarte bine.
Practic şi simplu de realizat, Gâteau éponge a fost adoptat rapid de marinari şi numele de „prăjitură burete” în franceză i se datorează texturii speciale, aeriană şi alveolată.
Teritoriile Australe şi Antarctice Franceze, în abreviere TAAF, desemnează un număr mare de insule şi arhipeleaguri regrupate în teritoriile franceze de dincolo de mări din 1955. Sunt pământuri cu rezerve naturale extraordinare şi imense, cu clime intense, şi uneori accesibile doar pe calea apei.
Pentru blatul de pandişpan, se freacă gălbenuşurile de ou cu zahăr obţinându-se un amestec foarte spumos şi apoi se încorporează făina, praful de copt şi albuşurile bătute spumă. O reţetă fragedă şi uşoară care se poate aromatiza (coajă de lămâie, scorţişoară, floare de portocal) şi asocia cu fructe.
Pregătire retetei: 30 min – La cuptor: 45 min
Reţetă Gâteau éponge – ingrediente pentru 6 persoane
• 5 ouă
• 150 g de zahăr
• 200 g de făină
• 1 pliculeţ de praf de copt
• 1 vârf de sare
Modul de preparare al pandişpanului „Gâteau éponge„:
1. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
2. Frecaţi gălbenuşurile cu zahăr până obţineţi o spumă.
3. Peste făină, adăugaţi praful de copt şi apoi amestecul pe bază de gălbenuşuri.
4. Bateţi albuşurile spumă, adăugând vârful de sare şi apoi încorporaţi-le delicat în amestec.
5. Turnaţi amestecul într-o tavă unsă cu unt şi lăsaţi în cuptor timp de 45 min la 160°C
Gâteau éponge, asocieri posibile (în funcţie de anotimp) : fructe de pădure, felii de portocală.