Brânză cu mucegai albastru Roquefort a beneficiat de prima denumire de origine din Franţa (AO) încă din 1925. Conţine cel puţin 52% materie grasă şi se prezintă într-un ambalaj de folie de aluminiu pe care apare denumirea „Roquefort”, însoţită de sigla „AOC” (denumire de origine controlată” şi eticheta „Brebis Rouge” (atestând alimentaţia oilor).
Se distinge printr-un miez cremos şi bine închegat, un gust fin şi pronunţat şi un parfum special, cu un iz uşor de mucegai. Maturarea se face cu cea mai mare grijă, în celebrele pivniţe de Roquefort. Brânza Roquefort trebuie întotdeauna bine izolată, fie în ambalajul de origine, fie într-o folie de aluminiu, pentru a se evita uscarea şi a se păstra caracterul cremos. Dacă nu aveţi o pivniţă umedă şi răcoroasă, păstraţi-l în partea de jos a frigiderului. Ca şi un vin bun, bucata de Roquefort va trebui scoasă din frigider şi ţinută la temperatura camerei cu cel puţin o oră înainte de degustare.
Brânza cu mucegai albastru Roquefort se foloseşte şi la numeroase preparate culinare: aperitive, salate, sufleuri, foietaje etc… O altă particularitate, se potriveşte de minune cu vinuri licoroase, cum sunt Sauternes, Jurançon sau cu vinuri dulci naturale ca Maury, Rivesaltes sau Porto.