Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Mâncăruri tradiţionale din Franţa

Posted on | iunie 8, 2022 | 1 Comment

Raclette grillVă propunem o incursiune în lumea fascinantă a mâncărurilor tradiţionale franceze.

Pentru început, ne vom opri în regiunea Toulouse. Aici vom descoperi  cassoulet-ul toulousain savuroasa mâncare cu cârnaţi de Touluse şi boabe de fasole, confit-ul de gâscă sau delicioasele pipote de pasăre, însoţite de vinurile alese din podgoriile regiunii.

Cassoulet toulousain este o mâncare tradiţională franţuzească pe bază de fasole, cârnaţi de Toulouse, carne de raţă sau gâscă, carne de porc. Denumirea provine de la  “cassole”, vasul de ceramică folosit la prepararea mâncării.

Cassoulet toulousain

Confit de canard este un preparat ce constă în pulpă de raţă, conservată în propria grăsime resultata din prăjirea acesteia. Este o metodă folosită de secole pentru păstrarea îndelungată a bucăţilor de carne de raţă, gâscă sau chiar porc.

confit-canard

Couscous-ul este asemănător cu orezul şi conţine granule din făină de grâu. Se serveşte ca bază pentru carne sau împreună cu legume şi sos, având un aspect pufos şi uşor.

Couscous

Foie gras este obţinut din ficat de raţă sau gâscă îngrăşate forţat. Foie gras sau ficat gras reprezintă  una din cele mai cunoscute delicatese ale bucătăriei franţuzeşti şi poate fi consumat ca atare sau preparat sub formă: parfait,  pate şi de obicei însoţeşte alte feluri de mâncare.

foie gras

Geziers sunt pipotele de pasăre, curcan sau raţă ele. Acestea se pot servi alături de alte mâncăruri şi salate.

Magret de canard este un preparat bine cunoscut şi  foarte apreciat de către gurmanzi. Este alcătuit dintr-un file de piept de raţă, împănat cu grăsime. Se serveşte prăjit alături de o mare varietate de sosuri.

Magret de canard

Raclette  este un tip de brânză de vacă sărată şi  în acelaşi timp şi un fel de mâncare întâlnit în multe regiuni din Franţa. Brânza Raclette se încălzeşte pe foc sau cu ajutorul unei maşini speciale până se topeşte. După topire, se toarnă în farfurie. “raclette” provine de la verbul franţuzesc “racler” care înseamnă a râcâi. Pentru o servire mai uşoară şi relaxantă, se foloseşte un aparat special pentru raclette, prevăzut cu palete individuale pentru încălzirea brânzei, care  deasupra are un grătar folosit pentru legume şi carne sau peşte. Brânza topită se toarnă peste cartofi şi se serveşte alături de friptură şi o garnitură variată de legume sau murături.

raclette branza

Quiche este o tartă sărată, umplută cu carne tocată, brânză sau legume, cu sos pregătit din lapte, ouă şi smântână şi mirodenii. Se serveşte rece. Cea mai cunoscută este : Quiche Lorraine (regiune din nord-estul Franţei), care pe lângă binecunoscutul amestec de lapte, ouă şi smântână conţine şuncă sau costiţă afumată de porc.

Quiche Lorraine

Comments

One Response to “Mâncăruri tradiţionale din Franţa”

  1. AATravel
    ianuarie 24th, 2014 @ 9:54 pm

    Ce poate fi mai delicios decat un Quiche Lorraine savurat intr-un bistro, din unul din arondismentele Parisului sau, de ce nu, chiar in frumoasa regiune Lorena.

Leave a Reply

  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie