Printre cele mai apreciate mâncăruri din lume se află și populara pizza, un preparat gustos și apetisant și care are la bază un aluat pentru pizza – ușor de preparat.
În funcție de dimensiunea dorită, cantitățile de mai jos sunt pentru :
-2 pizze mari (diametru 30 cm)
-3-4 pizze mici (diametru 20-25 cm)
Numărul de pizze va depinde și de grosimea aluatului pe care o preferați, mai subțire sau mai gros, după gust.
Ingrediente :
-500 g făină de grâu (tip 00 sau normală)
-300 ml apă călduță
-2 linguri ulei de măsline
-1 linguriță zahăr
-1 linguriță sare
-7 g drojdie uscată
-1 linguriță apă minerală (opțional, pentru a face aluatul mai pufos)
Timp total de preparare, cu dospirea, circa 2 ore și jumătate.
Modul de preparare :
Într-un castron mare, amestecați făina cu drojdia de bere uscată (sau drojdia de bere proaspătă sfărâmată), zahărul și sarea.
Adăugați treptat apa caldă amestecând cu o lingură de lemn, până când obțineți un aluat neted.
Adăugați uleiul de măsline și continuați să încorporați bine toate ingredientele.
Transferați aluatul pe o suprafață presărată cu făină și frământați energic timp de aproximativ 10-15 minute, până devine neted și elastic.
Puneți aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperiți-l cu un prosop curat și lăsați-l să dospească într-un loc cald pentru aproximativ 1 oră sau până când își dublează volumul.
Odată crescut, împărțiți aluatul în porții (în funcție de dimensiunea pizzelor pe care doriți să le faceți) și întindeți fiecare porție pe o suprafață presărată cu făină.
Adăugați toppingurile preferate și coaceți într-un cuptor preîncălzit la 220°C, timp de aproximativ 15-20 minute sau până când marginea pizzei devine maro – aurie și crocantă.
Poftă bună și spor la inspirație : Pizza cu ton și ceapă