AcasăTips & TricksGnocchi – istorie și tradiții italiene

Gnocchi – istorie și tradiții italiene

Gnocchi sunt pastele din cartofi, cele mai tipice și cunoscute feluri de mâncare italiene din lume, care se remarcă prin textura fină și cremoasă dar și prin forma rotundă sau ovală.

Originea lor datează din secolul al XVI-lea, când cartofii din America au fost importați în Italia, deci putem spune că au apărut ca un fel de mâncare sărac, chiar dacă astăzi îi găsim în forme diverse și rețete revizitate.

În mod tradițional sunt pregătiți prin amestecarea cartofilor fierți cu făină, dar și prin adăugarea de ouă pentru o mai mare elasticitate și aderență a aluatului la diversele sosuri, ingrediente.

Fiecare regiune a Italiei are propria sa versiune, și care poate varia de la gnocchi cu sosuri simple de roșii (Gnocchi alla sorrentina ) din regiunea Campania până la gnocchi cu ingrediente precum trufe, ciuperci, pesto, dovlecei (Gnocchi gratinați cu roșii și dovlecei ) pește și fructe de mare.

Denumirea lor diferă în funcție de regiune, astfel :

-în Trentino-Alto Adige se numesc – canederli (cu speck și brânză).

-în Toscana  – gnudi (umpluți cu spanac și ricotta).

-în regiunea Lazio – gnocchi alla romana (gratinați la cuptor), la Roma există chiar o zi dedicată – joi în care se mănâncă gnocchi.

-în Sardegna – malloreddus (cu roșii, cârnați, șofran și pecorino).

-în Campagna – gnocchi alla sorrentina (cu roșii, mozzarella și parmezan)

Spor la gătit și la inspirație!

Articole Similare