Aligot este un deliciu din regiunea Aubrac, în inima Masivului Central, este compus în principal dintr-un piure de cartofi – parfumat cu puţin usturoi – şi brânză.
Secretul unei reţete reuşite de Aligot stă în amestecarea lentă a brânzei, tăiate în fâşii subţiri, cu piureul, până când se topeşte încet şi capătă acea consistenţă „aţoasă”.
Specificul acestui preparat vine din gradul de maturare a brânzei alese: o varietate de munte („tomme”), proaspătă, indispensabilă pentru un rezultat final perfect cremos. Aligot se prepară aşadar cu un sortiment celebru de brânză tânără din regiunea Aveyron, Laguiole. În cazul în care se alege un Cantal tânăr din Auvergne, specialitatea îşi schimbă numele în „truffade”, iar cartofii nu se mai fac piure.
O reţetă pentru mese mari de sărbătoare care se degustă astăzi peste tot în Franţa! Când brânza capătă consistenţa „aţoasă”, se serveşte imediat, alături de un vin roşu din Garonne, cu puternice note taninoase şi de fructe de pădure, sau cu un rosé de tip Buzet.
Pregătirea reţetei: 15 minute – Timpul aproximativ pentru gătirea preparatului culinar: 45 minute
Aligot – ingrediente pentru 6 persoane
• 1,5kg de cartofi (special pentru piure)
• 600g de brânză proaspătă de munte Laguiole
• 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
• 225g de unt
• 15 – 20cl de lapte
• Sare şi piper proaspăt măcinate
Aligot, modul de preparare in 3 pasi simpli
1. Curăţaţi cartofii de coajă. Tăiaţi-i în bucăţele de aceeaşi mărime pentru a fierbe uniform. Puneţi-i la fiert în apă cu sare, la foc mic, timp de 25 – 35 de minute. Verificaţi dacă au fiert cu ajutorul unui vârf de cuţit (ar trebui să intre uşor).
2. Scurgeţi bine cartofii şi transfotmaţi-i într-un piure omogen. Puneţi piureul pe foc mic şi amestecaţi timp de 5 minute ca să capete o consistenţă mai uscată. Luaţi-l de pe foc şi încorporaţi untul mărunţit. Tăiaţi brânza în felii foarte subţiri.
3. Încălziţi laptele şi apoi turnaţi-l, încetul cu începtul, peste piure, fără să puneţi neapărat toată cantitatea, şi amestecaţi pentru a obţine textură cremoasă dar care rămâne totuşi fermă. Adaptaţi cantitatea în funcţie de consistenţa dorită. Încorporaţi usturoiul tocat mărunt, deasupra adăugaţi fâşiile de brânză şi puneţi din nou cratiţa la foc mic, amestecând cu putere, de jos în sus. Brânza se va topi încetul cu încetul şi va deveni aţoasă. Aligot este gata atunci când brânza s-a topit de tot. Verificaţi dacă este suficient de asezonat şi serviţi.
Aligot, asocieri posibile: o carne roşie friptă în tigaie, felii de şunculiţă ţărănească sau cârnaţi prăjiţi, carne de vânat mic.
Sugestii de vinuri ce se potrivesc cu „Aligot„: un vin roşu din Garonne, cu puternice note taninoase şi de fructe de pădure sau un rosé de tip Buzot.
Puteți să-l serviți cu Friptura din carne de miel