Ciorba de conopidă, datorită conținutului de vitamine și minerale este un prim fel bogat și consistent, cu o aromă și textură care o fac deosebit de plăcut de savurat în serile friguroase.
Smântâna conferă rețetei un gust ușor acid care se combină bine cu aroma conopidei, intensă, dar mai dulce.
Ingrediente ptr 4 pers:
-400 g de conopidă
-2-3 morcovi medii
-1 ceapă
-1 ardei gras roșu
-1 rădăcină de țelină
-1 rădăcină de pătrunjel
-3-4 roșii mari
-ulei de masline
-1 gălbenuș de ou
-100 ml de smântână grasă
-pătrunjel tocat
-sare și piper dupa gust
-boia dulce sau picanta(dupa plac)
-zeamă de lămâie pentru acrit sau borș
-1 l de apă fierbinte
Timp de preparare circa 30 minute.
Mod de preparare :
Curățați, spălați și tocați în cubulețe ceapa, morcovii, țelina, roșiile, pătrunjelul și ardeiul.
Încălziți uleiul într-o cratiță, adaugați toate legumele tocate, presărați cu un vârf de sare și sotați-le la foc mic, circa 8-10 minute, amestecând din când în când.
Desfaceți conopida în buchețele, spălați-o bine și scurgeți-o de apă.
Odată ce legumele s-au înmuiat, adăugați conopida în cratiță împreună cu 1 litru de apă fierbinte.
Aduceți la fierbere și continuați până când conopida se frăgezește -aproximativ 10-15 minute.
Dacă alegeți să acriți ciorba cu borș, clocotiți aproximativ 100 ml. de borș într-o crăticioară, apoi adăugați-l în oala cu ciorbă și mai dați într-un clocot. Altfel puteți să folosiți pentru acrit zeamă de lămâie sau oțet.
Bateți gălbenușul cu smântâna într-un castron, doar cât să se omogenizeze.
Adăugați un polonic de zeamă fierbinte și omogenizați energic cele două compoziții, astfel încât să nu se brânzească.
Abia acum puteți adauga în oală amestecul de smântână, gălbenuș și zeamă, amestecând rapid.
Presărați cu verdeața tocată, sare și piper după gust.
Încercați și : Conopidă gratinată la cuptor
Poftă bună !