Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Scoici Saint-Jacques cu coriandru şi sos pesto

Posted on | martie 22, 2013 | No Comments

Scoici Saint-Jacques cu coriandru şi sos pestoAstăzi vă propunem în meniu un preparat mai mult decât savuros, o adevărată delicatesă plină de arome incredibile din bucătăria franceză: Scoici Saint-Jacques cu coriandru şi sos pesto.

Scoicile Saint-Jacques cresc în nisipul de pe fundul mării şi sunt culese manual de către scafandri sau cu ajutorul unei bărci speciale (dragă). Scoicile St. Jacques recoltate cu draga sunt mai ieftine dar au adesea nisip sau mâl în interior.

Pesto este un sos italian prin definiţie, întâlnit cu precădere pe malul Mediteranei, dar şi în restaurantele din oraşele italiene şi franţuzeşti.

Timp de preparare: 15 minute. Timp de gătire: 20 minute.

Scoici Saint-Jacques, ingrediente pentru 6 porţii

  • 400g macaroane fierte
  • 250g mici scoici
  • 1 buchet coriandru
  • 100g nuci pecan
  • 100g parmezan ras
  • 4 ml de ulei de măsline

Scoici Saint-Jacques cu coriandru şi sos pesto, modul de preparare:

Scoici Saint-Jacques, modul de prajire1.Într-un blender, se pisează fin frunzele de coriandru şi nucile.  Se adaugă 2 linguri de ulei de măsline și se amestecă, ulterior se pune parmezanul ras şi se amestecă bine.
2. Într-o ţigaie mare, pusă la foc se pune 1 lingură de ulei de măsline. Adăugaţi scoicile Saint-Jacques şi gătiţi la foc mediu 2 minute.
3. Se toarnă sosul pesto, urmat de coriandru presărat peste scoici și se amestecă.
Adăugați macaroane fierte sau paste. După amestecarea tuturor ingredientelor, păstraţi la cald 4 minute.

Scoicile Saint-Jacques merg foarte bine cu usturoi,  ardei iute,  costiţă şi  fireşte cu zeamă de lămâie sau lămâie verde (lime).

Scoica Saint Jacques este simbolul Sfântului Iacob, de unde și numele ei.
Legenda ne spune că Sfântul Iacob a salvat un cavaler de la înec. Cavalerul a ieșit la suprafață acoperit de scoici. De asemenea, scoica St. Jacques este și simbolul pelerinilor ce vizitau altarul sfântului Iacob din Spania (Santiago de Compostela). Pelerinii purtau cu ei o cochilie și primeau pomană cât puteau lua în cochilie.
Denumirea franceză de scoică Saint Jacques (coquille Saint Jacques) este folosită și la noi. În engleză se numesc scallops, în germană Jakobsmuschel, în italiană pettine di mare, capasanta sau conchiglia di San Giacomo, în spaniolă și portugheză viera.

 

Scoici Saint-Jacques

Comments

Leave a Reply

  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie