Paella cu fructe de mare – preparatul tradițional spaniol originar din Valencia, celebru pentru aroma sa intensă, culorile vii și combinația savuroasă de orez cu șofran și fructe de mare!
Este o masă ideală pentru ocazii speciale, servită direct din tigaie, alături de felii de lămâie proaspătă !
Ingrediente ptr 6-8 persoane:
-500 g orez pentru paella, cu bob rotund
-1,5 litri supă de pește sau legume (fierbinte)
-1 ceapă tocată mărunt
-3 căței de usturoi zdrobiți
-1 ardei gras roșu, tăiat fâșii
-2 roșii mari, decojite și tocate
-1 plic șofran (sau 1 linguriță turmeric, dacă nu aveți șofran)
-100 ml vin alb sec
-ulei de măsline
-sare, piper după gust
-300 g creveți decorticați (cu sau fără coadă)
-300 g midii (cu cochilie sau congelate)
-200 g calamar, tăiat rondele
-lămâie pentru servire
Timp total circa 1 oră
Modul de preparare:
Într-o tigaie mare (ideal o tigaie de paella), încălziți uleiul de măsline și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii, apoi adăugați ardeiul și mai gătiți 3-4 minute.
Puneți roșiile tocate, șofranul (sau turmericul), sare, piper și lăsați-le să fiarbă la foc mic 5-7 minute, până se evaporă lichidul.
Adăugați orezul în tigaie și amestecați circa 1 minut, apoi turnați vinul alb și lăsați să se evapore alcoolul (2-3 minute).
Turnați supa fierbinte peste orez și lăsați totul să fiarbă la foc mediu, timp de 15-20 minute, fără să acoperiți.
După circa 10 minute adăugați creveții, midiile, calamarul și alte fructe de mare deasupra orezului, fără a le îngropa complet – vor fierbe la aburi.
Când lichidul este aproape absorbit, opriți focul, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să se odihnească 5-10 minute.
Poftă bună !
Vă recomandăm și : Supă de fructe de mare sau Inele de calamar pane