Vita cu măsline, cunoscută şi sub numele de vită „corsicană”, este o specialitate de carne fragedă, fiartă şi scăzută bine, cu miresme seducătoare.
Carnea de vită se prăjeşte întâi rapid la foc puternic cu ceapă şi usturoi, apoi se garniseşte cu roşii, ierburi aromatice (foi de dafin, cimbru) şi cu vin roşu, din Corsica de preferinţă, şi se lasă pe foc mic. Cu câteva minute înainte de a se servi, se adaugă şi măslinele şi se reîncălzeşte.
Acest preparat corsican se poate pregăti şi cu alte tipuri de carne, de miel sau se căprior, la care se adaugă uneori nişte pancetta şi ardei.
Acest fel convivial se degustă cel mai adesea cu o polenta, garnitura perfectă pentru mâncărurile de carne cu sosuri, preparată special din mălai şi făină de castane. Vita cu măsline se combină în general cu un vin plin de soare cum este excelentul Patrimonio roşu din Corsica sau un rosé din Provence (Bandol, Cassis).
Pregătire: 15 minute – Gătire: 1H50
Vită cu măsline, ingrediente pentru 6 – 8 persoane
• 1,250 kg de carne de vită fără os
Garnitură:
• 3 cepe
• 1 felie de şunculiţă cu slăninuţă nu foarte sărată
• 1 cutie de pastă de roşii
• 1 cutie de pulpă de roşii
• 300g de ciuperci
• 100g de măsline verzi fără sâmburi
• 1 lingură de făină
• 1 sticlă de vin roşu corsican
• Busuioc
• Sare şi piper măcinate
Vită cu măsline, modul de preparare
1. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o mărunt. Tăiaţi şunculiţa cu slăninuţă în cuburi. Prăjiţi carnea şi bucăţelele de şunculiţă într-o cratiţă mai mare şi cu fundul gros, împreună cu 3 linguri de ulei de măsline. De îndată ce devin aurii, adăugaţi ceapa şi lăsaţi pe foc.
2. Presăraţi făina, amestecaţi bine, adăugaţi pasta şi pulpa de roşii. Mai lăsaţi câteva minute, turnaţi vinul şi lăsaţi să fiarbă aproximativ o oră şi treizeci de minute, la foc mic, verificând din când în când stadiul de fierbere.
3. Tăiaţi măslinele, ciupercile şi adăugaţi-le în cratiţă, pe la jumătatea procesului de fierbere, împreună cu câteva frunze de busuioc. Amestecaţi bine totul, corectaţi asezonarea şi serviţi cât este cald.
Idei de garnituri pentru vita cu măsline: o polenta, perfectă ca garnitură la mâncărurile de carne cu sos, preparată special din mălai şi făină de castane.
Recomandare vin pentru vita corsicană: vinuri pline de soare cum este excelentul Patrimonio roşu din Corsica sau un rosé din Provence (Bandol, Cassis).