Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon – un preparat tradițional franțuzesc, din carne de vită gătită lent în vin roșu, cu legume și ierburi aromatice și care se servește fierbinte, alături de: piure de cartofi, cartofi natur, cartofi gratinați sau pâine rustică!

Ingrediente (pentru 4-6 porții):

-1 kg carne de vită (pulpă, ceafă sau mușchiuleț, tăiată cuburi mari)

-150 g bacon (șunculiță afumată), cubulețe

-2 morcovi, tăiați rondele

-1 ceapă, tocată mărunt

-2-3 căței de usturoi, zdrobiți

-250 g ciuperci champignon, întregi sau tăiate în jumătăți

-500 ml vin roșu sec (ideal un Bourgogne sau Pinot Noir)

-300 ml supă de vită

-2 linguri pastă de roșii

-1 lingură făină

-1-2 foi de dafin

-1 crenguță de cimbru

-sare și piper după gust

-ulei și unt pentru prăjit

Timp total circa 3 ore

Modul de preparare:

Uscați cuburile de carne cu șervețele de hârtie, încingeți uleiul într-o cratiță adâncă sau o oală de fontă, prăjiți carnea pe toate părțile până se rumenește frumos, apoi scoateți-o și puneți-o deoparte.

În aceeași cratiță, prăjiți baconul până devine crocant, adăugați ceapa și morcovii și căliți totul timp de 5-6 minute.

Adăugați și usturoiul zdrobit și lăsați încă 1 minut.

Puneți carnea înapoi în oală, presărați făina, amestecați bine și lăsați 2-3 minute pe foc (ajută la îngroșarea sosului).

Adăugați vinul roșu, supa de vită, pasta de roșii, frunzele de dafin și cimbrul.

Lăsați totul să fiarbă la foc mic, acoperit cu un capac, timp de circa 2-3 ore.

Într-o tigaie, sotați ciupercile în unt până se rumenesc și adăugați-le în oală în ultima oră de gătire.

Poftă bună!

Vă recomandăm și : Vită cu măsline (corsicană)

 

Articole Similare