Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Les Chèvres, brânzeturi franţuzeşti din lapte de capră

Posted on | martie 27, 2013 | No Comments

Les Chèvres - Rocamadour, branza de capra„Les Chèvres” este denumirea generică dată brânzeturilor franţuzeşti din lapte de capră.

Rocamadour

Brânză franţuzească din lapte de capră crud şi integral.

Origine: Quercy (Lot şi zonele limitrofe)

Rocamadour este un sortiment rotund şi plat, de dimensiuni mici, obţinut din lapte de capră crud şi integral. Aparţine familiei „cabécous” care în occitană înseamnă „brânză mică de capră”. Se produce în Quercy şi beneficiază de o denumire de origine controlată AOC din 1995, iar numele său provine de la superba localitate Rocamadour din Lot. Nimeni nu poate să reziste acestui mic deliciu cremos pe care l-ai şi terminat în două înghiţituri. Servit cald sau rece, însoţeşte de minune salatele din regiunile Quercy sau Périgord. Întins generos pe o felie de pâine prăjită uşor, va delecta şi cele mai pretenţioase gusturi.

 

Chavignol

Brânză franţuzească de capră cu miez moale şi crustă înflorită.

Origine: Berry (regiunea Centru)

Crottin de Chavignol este un sortiment originar din vechiul sat Chavignol situat în regiunea istorică Berry din centrul Franţei. Este fără nicio îndoială cea mai celebră brânză de capră (Les Chèvres) din Berry, apreciată unanim în diferitele sale stadii de maturare. Unii o preferă semi-uscată, după o maturare de zece zile, sau vor aştepta o lună ca să devină albastră prin apariţia mucegaiului Penicillium care îi va da nişte arome vegetale, în timp ce alţii o vor dori foarte uscată pentru a îi savura gustul de nuci şi alune. Îşi are locul de onoare şi pe platoul de brânzeturi asortate, dar şi în bucătărie unde se poate utiliza pané, mărunţită, gratinată sau macerată.

Les Chèvres - Chavignol

Comments

Leave a Reply

  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie