Pateul de ficat este un preparat tipic bucătăriei franceze, în care se folosește de obicei ficat de gâscă (îngrășat).
Astăzi am ales varianta cu ficățeii de pui – o sursă excelentă de nutrienți esențiali, precum: fier, vitamina A, vitamina B12, acid folic, proteine și zinc.
Pateul de ficăței de pui poate fi servit ca aperitiv, întins pe pâine sau folosit ca ingredient în alte rețete.
Ingrediente ptr 4-6 porții :
-200 g ficăței de pui
-1 ceapă
-1 frunză de dafin
-30 ml coniac
-80 g unt la temp. camerei
-sare și piper dupa gust
-1 linguriță de muștar (opțional)
Timp de pregătire circa 30 minute.
Modul de preparare :
Tăiați ficățeii de pui în bucați, având grijă să îndepărtați orice urmă de fiere și lăsați-i în apă rece timp de aproximativ 15 minute.
Spălați-i bine sub jetul de apă și uscați-i cu un prosop de hârtie.
Într-o tigaie, sotați ceapa tocată cu puțin unt, la foc mic, apoi adăugați ficățeii de pui și frunza de dafin.
Gătiți câteva minute, flambați cu coniacul și lăsați-l să se evapore.
Condimentați cu sare, piper și muștar (opțional) și lăsați să se răcească.
Îndepărtați frunza de dafin, turnați compoziția în borcanul mixerului și amestecați până se omogenizează.
Spre sfârșit, adăugați untul moale în bucăți și amalgamați până obțineți o cremă ușoară, dar consistentă.
Transferați pateul într-un recipient și păstrați-l la frigider.
Serviți pateul, însoțit de crutoane de pâine cu Pesto de roșii sau alături de : Salată de sfeclă roşie
Poftă bună !