Salată de sfeclă roşie – uşor de pregătit, sănătoasă, benefică pentru ficat – prelungeşte viaţa hepatocitelor – celulele hepatice, îmbunătăţirea metabolismului celular. Consumul de sfeclă roşie este un bun aliat împotriva anemiei şi a sistemului imunitar slăbit.
Salată de sfeclă roşie – timp de pregătire:15 minute, timp de fierbere :20-30 minute.
Salată de sfeclă roşie, ingrediente pentru 4 porții:
- 8 bucăţi de sfeclă de dimensiuni medii, întregi și necurățate
- 60 ml ulei de măsline, presat la rece
- 30 ml oţet de mere
- sucul şi coaja de la o jumătate de lămâie
- un mănunchi din ierburile tocate, subțiri : pătrunjel, busuioc, cimbru, rozmarin
- un praf de sare şi piper negru – adăugat după gust
Salată de sfeclă roşie, mod de pregătire:
1. Sfecla roşie se spală bine şi se fierbe în multă apă cu un praf de sare, timp de 20 – 30 de minute, până când cuțitul pătrunde cu ușurință în mijlocul sfeclei. După ce este fiartă, sfecla se răcește în apă rece și se curăţă de coajă imediat.
2. Se taie sfecla roşie în cuburi de aproximativ 1 cm – 2 cm (cu un cuțit riglat pentru un aspect plăcut) și se pune într-un castron pentru servire. Se adăugă coaja de lămâie.
3. Într-un castron mic, amestecaţi uleiul, oţetul de mere şi suc de lămâie şi apoi se toarnă peste sfeclă. Se adăugă ierburile, sare și piper și încorporează bine.
Este foarte important ca salata de sfeclă roşie să stea la frigider timp de 30 minute. Se servește rece.
Salata de sfeclă roşie se poate servi cu : Chifteluțe de pește în sos de vin sau Mousse de sardine