AcasăCategorii rețetePește și fructe de mareCaracatiță pe pat de piure de cartofi

Caracatiță pe pat de piure de cartofi

Caracatița pe pat de piure de cartofi, un fel de mâncare delicat, un preparat rafinat cu o textură fragedă.

Caracatița este o moluscă echipată cu opt tentacule de lungime egală, pe fiecare dintre care există două rânduri de ventuze – la caracatița ”adevărată de stâncă” și un rând de ventuze –  la caracatița de ”nisip”.

Ingrediente ptr 4 persoane :

-1 caracatiță proaspătă sau congelată (circa 1 kg)

-2-3 frunze de dafin

-1 l de apă

-2 căței de usturoi

-1 lingură ulei de măsline

-sucul de la 1 lămâie

-sare și piper după gust

-1 linguriță ierburi aromate

Pentru piureul de cartofi:

-800 g cartofi

-100 ml lapte

-50 g unt

-sare și piper după gust

-1 lingură de ulei de măsline (opțional)

Timp de preparare 1 oră și 30 minute

Modul de preparare :

Ptr caracatiță:

Dacă caracatița nu este deja curățată, îndepărtați capul, păstrând doar tentaculele. Clătiți bine sub apă rece.

Într-o oală mare, adăugați 1 litru de apă, frunzele de dafin și 1 cățel de usturoi zdrobit și aduceți la fierbere.

Odată ce apa clocotește, adăugați caracatița întreagă și lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 45 de minute, până devine fragedă.

Scoateți-o din apă și lăsați-o să se răcească puțin.

Odată răcită, scoateți capul din tentacule cu un cuțit, apoi împărțiți tentaculele în 4 părți.

Pregătiți o marinadă amestecând sucul de lămâie, sare, piper, ierburile aromate și puneți caracatița la marinat 30 minute.

Rumeniți caracatița pe ambele părți, timp de 2-3 minute, într-o tigaie sau pe grătar.

Ptr piureul de cartofi:

Curățați cartofii, tăiați-i în cuburi și fierbeți-i într-o oală cu apă sărată pentru aproximativ 20-25 de minute, până devin moi.

Odată ce cartofii sunt fierți, scurgeți apa și pasați-i cu ajutorul unui mixer. Adăugați untul, laptele și, dacă doriți un piure mai cremos, uleiul de măsline. Potriviți cu sare și piper după gust.

Pe un platou, așezați un strat generos de piure de cartofi și deasupra caracatița rumenită.

Puteți servi cu un vin alb sec, care se potrivește perfect cu caracatița.

Poftă bună!

Vă recomandăm și : Bouillabaisse – supă de peşte

Articole Similare