AcasăReţeteFondue savoyarde

Fondue savoyarde

Fondue savoyardeFondue savoyarde este unul din deliciile absolut irezistibile pentru amatorii de brânzeturi! O reţetă intens parfumată şi cremoasă, realizată din mai multe tipuri de brânză cu pastă tare, care se rad, se aşează într-un vas din ceramică (frecat în prealabil cu usturoi) şi se topesc în vin alb.
Această specialitate provenită din bucătăria rustică a Alpilor, se mândreşte cu un ingredient principal, brânza, care variază în funcţie de regiune. Poate fi comté, cantal, emmental… Deseori, se amestecă sortimente de brânză cu durate mai lungi sau mai scurte de maturare pentru a se obţine un rezultat cât mai aromat. Cea mai distinsă variantă, fondue savoyarde, se compune din brânză beaufort veche, la care se adaugă un sortiment mai tânăr de beaufort cu un iz mai fructat, un vin alb sec şi kirsch (lichior de cireşe).
La momentul degustării, vasul de ceramică umplut cu fondue se aşează în centrul mesei, pe un arzător. Într-o atmosferă convivială, mesenii înmoaie bucăţele de pâine în amestecul de brânză topită. Se combină minunat cu un vin alb viguros şi sec, tot din Savoia bineînţeles, cu mezeluri din regiune şi o salată asezonată cu un sos pe bază de ulei de nucă.
Preparare: 15 minute – Gătire: 7-10 minute

Fondue savoyarde – Pentru 6 persoane

Fondue:
  • 600g de Beaufort tânăr
  • 600g de Beaufort maturat
  • 2 căţei de usturoi
  • Puţin unt (cât o nucă)
  • 60cl de vin alb sec
  • 7cl de kirsch
  • Nucşoară proaspăt rasă
  • Piper proaspăt măcinat
Ce se înmoaie în brânză:
  • o pâine mare de ţară
1. Tăiaţi pâinea în felii groase şi apoi în cuburi mari. Radeţi cele două tipuri de brânză în lamele groase.
2. Tăiaţi mărunt usturoiul şi puneţi-l într-un vas de ceramică împreună cu untul. Lăsaţi să se topească încet la foc mic şi impregnaţi tot interiorul vasului cu acest amestec înainte de a introduce lamelele de Beaufort.
3. Acoperiţi cu vin alb şi încălziţi la foc mic amestecând în permanenţă cu o lingură de lemn: formaţi opturi amestecând până când brânza s-a topit complet. Asezonaţi cu piper, un vârf de cuţit de nucşoară şi kirsch, continuând să amestecaţi.
4. Aşezaţi vasul pe arzător şi începeţi degustarea, luând bucăţele de pâine cu furculiţa şi înmuindu-le în amestec. Menţineţi vasul pe arzător la foc mic pentru a păstra o fierbere uşoară pe întreaga durată a mesei.
Idei de garnituri: mezeluri tradiţionale din regiunea Savoia şi o salată asezonată cu un sos pe bază de ulei de nucă şi oţet de Xeres.
Variaţiuni posibile: lăsaţi 50g de hribi şi de zbârciogi deshidrataţi la înmuiat în apă călduţă timp de 2 ore. Scurgeţi-le bine şi amestecaţi-le în fondue savoyarde în acelaşi timp cu kirsch-ul.
Fondue savoyarde, recomandare vin: un vin alb sec şi viguros sau o roussette-de-savoie cu arome bine închegate
prepararea mancarii fondue savoyarde

Articole Similare