Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Roquefort, brânză cu mucegai albastru în interior

Posted on | martie 26, 2013 | No Comments

Roquefort, brânză cu mucegai Brânză cu mucegai albastru în interior. Origine: sudul Masivului Central (Aveyron, dar şi Lozère şi Tarn). Celebru sortiment cu renume internaţional, Roquefort se produce în Aveyron, în sudul Masivului Central, exclusiv din lapte de oaie, crud şi integral!

Brânză cu mucegai albastru Roquefort a beneficiat de prima denumire de origine din Franţa (AO) încă din 1925. Conţine cel puţin 52% materie grasă şi se prezintă într-un ambalaj de folie de aluminiu pe care apare denumirea „Roquefort”, însoţită de sigla „AOC” (denumire de origine controlată” şi eticheta „Brebis Rouge” (atestând alimentaţia oilor).

Se distinge printr-un miez cremos şi bine închegat, un gust fin şi pronunţat şi un parfum special, cu un iz uşor de mucegai. Maturarea se face cu cea mai mare grijă, în celebrele pivniţe de Roquefort. Brânza Roquefort trebuie întotdeauna bine izolată, fie în ambalajul de origine, fie într-o folie de aluminiu, pentru a se evita uscarea şi a se păstra caracterul cremos. Dacă nu aveţi o pivniţă umedă şi răcoroasă, păstraţi-l în partea de jos a frigiderului. Ca şi un vin bun, bucata de Roquefort va trebui scoasă din frigider şi ţinută la temperatura camerei cu cel puţin o oră înainte de degustare.

Brânza cu mucegai albastru Roquefort se foloseşte şi la numeroase preparate culinare: aperitive, salate, sufleuri, foietaje etc… O altă particularitate, se potriveşte de minune cu vinuri licoroase, cum sunt Sauternes, Jurançon sau cu vinuri dulci naturale ca Maury, Rivesaltes sau Porto.

Brânză cu mucegai albastru în interior Roquefort .

Comments

Leave a Reply

  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie