Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Comté – brânză presată gătită. Origine: Munţii Jura şi Alpi

Posted on | martie 6, 2013 | No Comments

branza ComteUnul din sortimentele de brânză preferate de francezi, Comté, Appellation d’Origine/Denumire de Origine încă din 1952, se produce în mod tradiţional în Munţii Jura unde fabricile locale de brânză utilizează laptele din regiune.

Este vorba despre un lapte obţinut exclusiv de la vaci de rasă locală: Montbéliarde sau Pie Rouge de l’Est, care pasc flora foarte variată din masivul Jura şi produc un lapte bogat în arome. Există mai multe perioade de fabricare a brânzei Comté. Din mai în octombrie, când vacile pasc în păşunile alpine, se obţine un Comté cu miez galben. În schimb, din noiembrie în martie, laptele vacilor hrănite cu fân dă un miez mai alb. Prin urmare, începutul toamnei (septembrie-octombrie) este perioada ideală pentru fabricarea Comté.

Maturarea durează minim 120 de zile, timp în care brânza Comté este „întoarsă” şi „frecată” în permanenţă. Încă din Evul Mediu, iernile lungi şi grele din Munţii Jura i-au determinat pe locuitori să transforme laptele într-o brânză care se păstrează multă vreme, viitorul Comté. Doar brânzeturile de dimensiuni mari, presate şi gătite, permiteau o conservare care putea răspunde nevoilor unei întregi familii pe timpul sezonului rece!

Deliciosul „Comté de Noël” (de Crăciun), sortiment rege maturat mai mulţi ani, se distinge printr-un miez galben pai pronunţat, o textură nisipoasă în gură, arome de alune şi flori de câmp.

Pentru mese delicioase pe timp de iarnă, recomandăm şi alte brânzeturi presate gătite, cum sunt gruyère sau Emmental de Savoie.

Nu uitaţi de “Reţeta zilei în e-mail”. Tot ce trebuie să faceţi este să vă abonaţi la newsletter-ul nostru, folosind modulul din parte dreaptă a paginii.

Branza Comte feliata

Comments

Leave a Reply





  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie