Gata! Săptămâna e pe sfârşite şi distracţia începe! Astăzi vom prepara împreună o cremă de zahăr ars. Timp de pregătire: 20 minute. Timpul de gătire al cremei de zahăr ars nu ar trebui să depăşească 1 oră şi jumătate. Cremă de zahăr ars, reţeta şi modul de preparare:
Cremă de zahăr ars , ingrediente:
- 1 litru de lapte
- 8 ouă
- o cană de 200 gr cu zahăr pentru cremă
- o cană de 150 gr cu zahăr pentru caramelizare
- 1 plic cu zahăr vanilat
- 1 sticluţă esenţă de rom
- ½ ceaşcă de stafide – opţional
- ½ coajă de lămâie – opţional
Cremă de zahăr ars, modul de preparare:
1. Puneţi cana de zahăr de 150 gr. într-o cratiţă înaltă şi lăsaţi-l pe foc, să se topească până capătă o culoare maronie. Nu ţineţi zahărul caramelizat prea mult pe foc pentru că o să devină amărui. După ce s-a topit, luaţi cratiţa de pe foc. Cât timp este lichid zahărul caramelizat, distribuiţi-l uniform pe pereţii vasului şi apoi lăsaţi-l să se răcească.
2. Separat într-un vas mai înalt, spargeţi ouăle. Cu ajutorul unui mixer, bateţi ouăle până devin spumă, apoi adăugaţi treptat cana de zahăr pentru cremă şi zahărul vanilat. Adăugaţi laptele şi mixaţi continuu. Adăugaţi apoi esenţa de rom, zahărul vanilat şi după caz, dacă doriţi, pentru mai multă savoare, stafidele şi coaja de lămâie.
3. Turnaţi compoziţia în cratiţa tapetată cu caramel (după ce caramelul s-a întărit) .Veţi observa că trosneşte zahărul caramelizat. Aceasta înseamnă că este bine caramelizat.
4. Puneţi cratiţa cu cremă într-o tavă umplută pe jumătate cu apă fierbinte (sau în alt vas mai mare). Crema de zahăr ars se pune în bain marie (cratita cu crema de zahar ars se pune intr-un vas mai mare care contine apa). Există posibilitatea să puneţi direct cratiţa la cuptor, fără să fie pe baie de abur, în cazul ăsta timpul de gătire scade la 50 minute. Cuptorul trebuie să fie bine încins, la 160 de grade. Dacă nu aveţi un cuptor gradat, încingeţi bine cuptorul, aproximativ 15-20 minute înainte de a pune la cuptor crema de zahăr ars.
Crema de zahăr ars trebuie să stea la cuptor 1 oră şi jumătate, până când va fi bine rumenită şi legată.
Lăsaţi crema de zahăr ars să se răcească bine. După ce s-a răcit, puneţi cratiţa la rece, în frigider, timp de 2-3 ore şi serviţi-o.
Dacă aveţi oaspeţi şi doriţi să-i impresionaţi, răsturnaţi crema de zahăr ars pe un platou înalt ca să nu se irosească siropul şi întindeţi peste crema de zahăr ars frişcă făcută în casă.
Serviţi cu frunzuliţe de mentă proaspătă sau migdale pisate / fistic pisat sau 3 căpşune / porţie.