Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Ouă en cocotte

Posted on | martie 12, 2013 | No Comments

Ouă en cocotteOuă en cocotte: fiecare ou se sparge într-un vas de tip ramekin sau alt gen de vas termorezistent care a fost uns în prealabil cu unt, tapisat cu smântână şi presărat cu sare şi piper. Vasele se aşează apoi într-un alt recipient umplut cu apă până la jumătate şi se pun la cuptor.

Un aliment de bază, delicios, care se poate transforma într-0 gustare sau intr-un fel intermediar sofisticat… Oul se bucură de un loc privilegiat în gastronomia franceză, atât ca aliment principal din numeroase reţete (ou fierte, ouă jumări, ouă moi, omlete) cât şi ca ingredient indispensabil în bucătărie dar şi în patiserie.

Proaspăt scoase din cuptor, ouăle en cocotte se servesc cu fâşii de pâine prăjită care se înmoaie în gălbenuşul cremos… Multe sunt posibilităţile de asocieri, şi chiar şi reţeta de bază este reinventată de marii bucătari cu ingrediente ca foie gras, arici de mare sau trufe. Tot atât de variate sunt şi tentaţiile în termeni de vinuri potrivite cu aceste garnituri.

Pregătire: 5 minute – Gătire: 7-9 minute

Ouă en cocotte – ingrediente pentru 6 persoane

• 6 ouă mari extra proaspete

• 6 linguri de smântână

• 5g de unt moale

• Sare şi piper proaspăt măcinate

Prepararea reţetei “Ouă en cocotte” în câţiva paşi simpli

1. Preîncălziţi cuptorul la 160°C (termostat 5-6). Ungeţi cu unt interiorul vaselor apoi asezonaţi cu sare şi piper. Pe fundul fiecărui vas aşezaţi o lingură de smântână.

2. Spargeţi câte un ou în fiecare vas apoi puneţi-le pe toate într-un recipient termorezistent (care rezistă la cuptor). Umpleţi-l cu apă până la jumătate şi lăsaţi la cuptor aproximativ 8 minute. Serviţi imediat.

Idei de garnituri pentru “Ouă en cocotte: fâşii de pâine prăjită.

Variaţiuni posibile: vegetariene (6 linguri de bulion, 12 vârfuri de sparanghel şi 6 linguri de brânză rasă), forestiere (10 ciuperci prăjite în tigaie cu 240g de şunculiţă afumată, 1 ceapă roşie şi 3 linguri de vin roşu), marine (3 felii de somon fumé tăiate în fâşii subţiri, câte 6 linguri de ceapă verde şi de mărar mărunţite, ½ linguriţă de coajă de lămâie), gastronomice (150g de lamele de foie gras şi 6 vârfuri de amestec de condimente – piper negru, nucşoară, scorţişoară şi cuişoare)… Toate aceste garnituri se aşează pe fundul vasului înainte de a se sparge ouăle.

Recomandare vin pentru “Ouă en cocotte: pentru varianta tradiţională, un beaujolais roşu ca de exemplu Moulin à vent, Juliénas cu final rotund şi fructat sau un Pinot gris din Alsacia. Altfel, vinul se adaptează în funcţie de garnitura utilizată.

Un Ou en cocotte gata de a fi degustat

Comments

Leave a Reply

  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie