Istoria pizzei Margherita începe în jurul anului 1889, creatorul ei fiind Raffaele Esposito de la Pizzeria Brandi din Napoli. Se spune că acesta a preparat-o în onoarea Reginei Margherita de Savoia, care se afla într-o vizită oficială alături de sotul său, Regele Umberto I. De aici si numele „Margherita”. În plus, această pizza celebrează culorile drapelului italian: roșu, alb și verde.
Pare o rețetă simplă și sărăcăcioasă dar nu e, testul oricărei pizzerii fiind tocmai prepararea acestei pizze Margherita care este fascinantă prin simplitate, gust genuin și nealterat de condimente inutile.
Ingrediente ptr 2 persoane:
Aluat :
-500 g făină albă
-1 lingurita sare
-1/4 cub de drojdie (aprox. 10 g – sfărâmată)
-300-320 ml apă calduta
-2 linguri ulei de măsline
Sosul de rosii :
-1 lingură ulei de măsline
-2 căței de usturoi
-500 g roșii tocate
-1 lingură pastă de roșii
-1 frunză de dafin
-puțină sare
– puțin piper
– 2 mozzarelle de circa 150 g fiecare (ptr ornat)
– frunze de busuioc
Timp de pregatire -aprox. 2 ore si 30 minute
Modul de preparare:
Aluat :
Într-un castron, amestecați făina, sarea și drojdia. Adăugați apa și uleiul, amestecați și frământați aprox. 10 min. până când obțineți un aluat neted și moale. Acoperiți și lăsați să crească la temperatura camerei timp de aprox. 1 oră, până când volumul se dublează.
Sosul de rosii :
Într-o cratiță, încălziți uleiul, rumeniți usturoiul, adăugați roșiile și toate celelalte ingrediente, amestecați și fierbeți timp de aprox. 15 min. fără capac, la foc mic. Scoateți frunza de dafin.
Pizza :
Puneți o tavă de copt într-un cuptor preîncălzit la 240°C. Înjumătățiți aluatul, formați 2 bucăți, aplatizați-le ușor cu mâinile, apoi întindeți-le pe puțină făină, formând 2 discuri subțiri și transferați-le pe fiecare pe o foaie de hârtie de copt. Întindeți jumătate din sosul de roșii pe unul dintre discuri. Ornati cu mozzarella taiată cubulete.
Transferați o pizza cu hârtie de copt în tava de copt preîncălzită. Coaceti aprox. 10-15 min. în partea de jos a cuptorului. Ornati cu busuioc. Coaceți a doua pizza în același mod.
Poftă bună !
Vă recomandăm și : Pizza cu ton și ceapă