Gastronomie

Comunitatea pasionaţilor de gastronomie – Reţete, Tips & Tricks

Rețetă de pâine de casă

Posted on | ianuarie 5, 2015 | 3 Comments

Paine de casa feliataCred că sunteţi de acord cu noi când spunem că pâinea făcută în casă este cea mai bună, mai delicioasă şi mai sănătoasă. În plus, mirosul de pâine caldă, care umple casa în momentul coacerii, ne aminteşte de copilărie şi de casa bunicilor. Iată o reţetă de pâine de casă fără amelioratori şi fără „chimicale”:

Ingrediente pâine de casă

  • 500 g făină
  • 20 g de drojdie proaspătă
  • 100 ml apă
  • 200 ml de lapte cald
  • 1 linguriță de sare
  • 15 gr de zahăr
  • 50 gr unt topit

Realizare:

  • Grad de dificultate: ușoară
  • Pregătire: 15 minute
  • Timp de coacere: 40 minute
  • Timp de dospire: 2 ore
  • Timp total : 2 ore si 55 minute

Prepararea pâinii de casă:

Se dizolvă drojdia în laptele cald îndulcit și se amestecă treptat toate ingredientele (sarea se adaugă ultima). Se începe frământarea aluatului timp de câteva minute şi se lasă la crescut timp de 1 oră (temperatura trebuie să depăşească 20 ° C).

  • Dacă făina se cerne de două ori particulele ei vor fi mai bine aerisite și aluatul pentru pâinea de casă va crește mai repede şi mai bine.
  • Pentru ca aluatul să nu prindă crustă trebuie să fie acoperit cu un șervet curat.

aluat pentru paine de casa framantat manualCând aluatul este deja crescut, se pune pe masă, după ce în prealabil s-a împrăştiat făină şi se frământă coca pentru distribuirea uniformă a aerului în interiorul aluatului pentru pâine de casă. Între timp se pregăteşte tava de copt şi se pune în interiorul său hârtia de copt.  După terminarea de frământat a aluatului, se modelează şi se pune în vasul de copt. Se lăsa la dospit timp de 1 oră.

Este necesară încălzirea cuptorului la temperatura de 220 ° C și apoi până la 180 ° C. Se pune pâinea de casă la copt timp de 40 de minute. În cele din urmă, la jumătatea duratei de coacere, mutaţi tava mai jos în cuptor pentru o coacere completă. Dacă după 40 de minute pâinea de casă nu sună a gol când bateţi cu degetele în ea, o întoarceţi şi o mai lăsaţi încă 10 minute cu fundul în sus.

  • Dacă doriţi ca pâinea de casă să aibă o strălucire aparte, o puteţi unge cu ou bătut, crud, întins cu o pensulă sau cu puţină pastă de roşii diluată cu apă.
  • Miezul devine cleios dacă pâinea caldă de casă este scoasă într-o încăpere rece, vaporii din interior se condensează brusc și umezesc miezul.
  • Pâinea de casă poate fi acoperită cu seminţe pentru un aspect mai apetisant
  • În aluatul pentru pâinea de casă pot fi încorporate seminţe, miez de nucă sau plante aromate.

Poftă bună!

Cateva felii de paine de casa inainte de servire, sprijinite pe o ceasca cu ceai

S-ar putea să-ţi placă şi aceste reţete gastronomice:
Clătite cu pere caramelizate
Choucroute, reteta si modul de pregatire
Şarlotă de vanilie cu pere şi zmeură
Reţetă: Păstrăv la gratar cu cartofi natur
Tort de mere
Trofeu european pentru sculptură în zahăr

Comentarii si adaugiri

- despre retete:

Comments

3 Responses to “Rețetă de pâine de casă”

  1. Ionut
    septembrie 10th, 2015 @ 5:44 pm

    ……prea buna 🙂 a iesit perfect !

  2. Kendall
    noiembrie 24th, 2015 @ 9:53 pm

    Cred ca e foarte buna!!!

  3. poki
    aprilie 13th, 2016 @ 10:51 pm

    pentru ce foloseste zaharul?

Leave a Reply





  • Reţete pe categorii

  • Secrete în bucătărie