Cred că sunteţi de acord cu noi când spunem că pâinea făcută în casă este cea mai bună, mai delicioasă şi mai sănătoasă. În plus, mirosul de pâine caldă, care umple casa în momentul coacerii, ne aminteşte de copilărie şi de casa bunicilor. Iată o reţetă de pâine de casă fără amelioratori şi fără „chimicale”:
Ingrediente pâine de casă
- 500 g făină
- 20 g de drojdie proaspătă
- 100 ml apă
- 200 ml de lapte cald
- 1 linguriță de sare
- 15 gr de zahăr
- 50 gr unt topit
Realizare:
- Grad de dificultate: ușoară
- Pregătire: 15 minute
- Timp de coacere: 40 minute
- Timp de dospire: 2 ore
- Timp total : 2 ore si 55 minute
Prepararea pâinii de casă:
Se dizolvă drojdia în laptele cald îndulcit și se amestecă treptat toate ingredientele (sarea se adaugă ultima). Se începe frământarea aluatului timp de câteva minute şi se lasă la crescut timp de 1 oră (temperatura trebuie să depăşească 20 ° C).
- Dacă făina se cerne de două ori particulele ei vor fi mai bine aerisite și aluatul pentru pâinea de casă va crește mai repede şi mai bine.
- Pentru ca aluatul să nu prindă crustă trebuie să fie acoperit cu un șervet curat.
Când aluatul este deja crescut, se pune pe masă, după ce în prealabil s-a împrăştiat făină şi se frământă coca pentru distribuirea uniformă a aerului în interiorul aluatului pentru pâine de casă. Între timp se pregăteşte tava de copt şi se pune în interiorul său hârtia de copt. După terminarea de frământat a aluatului, se modelează şi se pune în vasul de copt. Se lăsa la dospit timp de 1 oră.
Este necesară încălzirea cuptorului la temperatura de 220 ° C și apoi până la 180 ° C. Se pune pâinea de casă la copt timp de 40 de minute. În cele din urmă, la jumătatea duratei de coacere, mutaţi tava mai jos în cuptor pentru o coacere completă. Dacă după 40 de minute pâinea de casă nu sună a gol când bateţi cu degetele în ea, o întoarceţi şi o mai lăsaţi încă 10 minute cu fundul în sus.
- Dacă doriţi ca pâinea de casă să aibă o strălucire aparte, o puteţi unge cu ou bătut, crud, întins cu o pensulă sau cu puţină pastă de roşii diluată cu apă.
- Miezul devine cleios dacă pâinea caldă de casă este scoasă într-o încăpere rece, vaporii din interior se condensează brusc și umezesc miezul.
- Pâinea de casă poate fi acoperită cu seminţe pentru un aspect mai apetisant
- În aluatul pentru pâinea de casă pot fi încorporate seminţe, miez de nucă sau plante aromate.
Poftă bună!