Năutul este o sursă excelentă de proteine vegetale și oferă un aport bun de fibre și fier. În bucătărie, năutul poate fi consumat pe tot parcursul anului în : supe, salate sau ca garnitură.
Astazi va propunem supa cremoasa de naut cu frunze de dafin și rozmarin și servita cu crutoane de pâine.
INGREDIENTE – PTR 4 PERSOANE:
-300 g năut uscat (sau din conserva)
-1 tulpină de țelină
-1 morcov
-1 ceapă
-2 căței de usturoi
-2 frunze de dafin
-1 crenguță de rozmarin
-500 ml apa fierbinte
-ulei de măsline extravirgin
-crutoane de paine
-sare si piper dupa gust
Timp de pregatire -aprox. 2 ore (daca optati ptr naut in conserva, timpul de gatire va fi mai scurt)
MODUL DE PREPARARE :
Puneti nautul la inmuiat, într-un recipient mare cu apă caldă și un vârf de bicarbonat de sodiu timp de cel puțin 12 ore, având grijă să adăugați apă din când în când, deoarece nautul este o leguminoasă care absoarbe mult (sau daca nu aveti timp suficient puteti opta pentru nautul din conserva).
Tocati mărunt : țelina, morcovul, ceapa. Sotati-le intr-o oala cu ulei de masline, impreuna cu 2 căței de usturoi zdrobiți, o crenguță de rozmarin și două frunze de dafin.
Adăugați năutul inmuiat și scurs, sare și acoperiți cu apă fierbinte.
Continuați gătitul timp de 30-40 de minute, pană cand boabele de năut devin moi.
Luati oala de pe foc și cu ajutorul unui blender amestecați ușor supa, lăsand boabe de năut intregi pentru un efect cremos-rustic.
Serviți cu un strop de ulei de măsline extravirgin, piper și crutoane de pâine.
Vă recomandăm să încercați și alte rețete cu năut : Hummus de năut
Poftă bună!