Risotto – ul cu șofran și creveți este un preparat cremos și aromat, cu un gust delicat și un contrast frumos dat de culoarea șofranului și a creveților!
Ingrediente ptr 2 persoane :
– 150 g orez pentru risotto (de tip Arborio)
– 200 g creveți decorticați sau întregi
– 1/2 ceapă mică
– 1 cățel de usturoi
– 1/2 pahar de vin alb sec
– 500 ml apă caldă
– 1 pliculeț de șofran
– 2 linguri de ulei de măsline sau unt
– 30 g parmezan ras
– sare și piper după gust
– 1-2 linguri de smântână (opțional, pentru un risotto mai cremos)
Timp de pregătire 35-40 minute.
Modul de preparare:
Puneți șofranul la infuzat cu o lingură de apă caldă.
Într-o tigaie, sotați creveții cu o lingură de ulei de măsline, la foc mediu până se rumenesc ușor (aproximativ 3-4 minute). Scoateți-i din tigaie și puneți-i deoparte.
Într-o cratiță mare, încălziți o lingură de ulei de măsline (sau unt), adăugați ceapa tocată fin și usturoiul zdrobit și căliți câteva minute.
Adăugați orezul în cratiță și lăsați-l să se rumenească ușor, amestecând constant, pentru 2 minute, până devine ușor translucid.
Turnați vinul alb și lăsați-l să se evapore, amestecând continuu.
Începeți să adăugați câte un polonic de apă caldă, amestecând constant, până când orezul absoarbe lichidul, apoi repetați până când orezul este aproape gata (aproximativ 15-20 minute).
Adăugați infuzia de șofran, creveții, parmezanul ras, sare, piper și amalgamați bine (opțional – smântâna pentru un risotto mai cremos).
Puteți încerca și alte rețete de risotto : Risotto cu fructe de mare sau Risotto cu dovleac și gorgonzola
Poftă bună !