AcasăCategorii rețeteCiorbe și supeSupă de ceapă gratinată (Soupe à l'oignon)

Supă de ceapă gratinată (Soupe à l’oignon)

Supa de ceapă gratinată – este o supă tradițională franceză, preparată din ceapă caramelizată lent, stinsă cu vin alb și fiartă într-un fond savuros de vită, o mâncare reconfortantă, ideală pentru serile răcoroase.

Se servește fierbinte, cu felii de pâine prăjită și brânză topită deasupra – totul gratinat la cuptor.

Ingrediente ptr 4 persoane :

Pentru supă:

-6 cepe galbene mari (aprox. 1 kg), feliate subțire

-2 linguri unt

-1 lingură ulei de măsline

-2 căței de usturoi, tocați

-200 ml vin alb sec (opțional)

-1 litru supă de vită (sau legume pentru versiunea vegetariană)

-1 frunză de dafin

-1/2 linguriță cimbru uscat (sau 1 crenguță proaspătă)

-sare și piper, după gust

Pentru servire :

-4 felii de baghetă (sau pâine rustică)

-150–200 g brânză Gruyère sau Emmental, rasă

Timp total circa 1 oră.

Modul de preparare:

Într-o oală mare, topiți untul cu uleiul, adăugați ceapa feliată și gătiți la foc mediu timp de 25–30 minute, amestecând frecvent, până devine aurie și moale.

Puneți usturoiul tocat și gătiți 1 minut, apoi turnați vinul și lăsați-l să fiarbă câteva minute, până se evaporă alcoolul.

Adăugați supa fierbinte, frunza de dafin, cimbrul și fierbeți la foc mic 15–20 de minute.

Gustați și ajustați de sare, piper.

Prăjiți feliile de pâine în cuptor sau într-o tigaie, până devin crocante.

Împarteți supa în 4 boluri termorezistente, puneți câte o felie de pâine prăjită deasupra fiecărei porții, presărați brânza rasă peste pâine și dați bolurile la cuptor, 5–10 minute, până când brânza se topește și se rumenește frumos.

Serviți fierbinte, alături de un vin alb sec sau un vin roșu ușor .

Poftă bună !

Vă recomandăm și : Supă de linte cu dovleac și turmeric

 

Articole Similare